Optimaal trainen van het Friese paard


Zaterdag 18 oktober organiseerde JongKFPS in samenwerking met Carolien Munsters en Hergen van Hall de clinic ‘Optimaal trainen van het Friese paard’. Deze clinic vond plaats bij Stoeterij het Swarte Paert te Hemrik.

Na de koffie, thee en Friese koeken begon het programma met een lezing van Carolien Munsters(MSc, PhD). Carolien is gepromoveerd in de sportfysiologie van het paard aan de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Met haar bedrijf Moxie Sport Analysis & Coaching begeleidt ze onder andere het Olympisch Eventing team, diverse Grand Prix ruiters en andere kaderleden. Zij gebruikt hiervoor diverse innovatieve meettechnieken, zoals hartslagmeters, om op deze manier zowel fysiek als visueel de individuele kritische prestatiefactoren te analyseren en te bepalen. Ook was zij in 2011 betrokken bij een onderzoek naar het uithoudingsvermogen van het Friese paard.

Carolien vertelde de aanwezige JongKFPS’ers over de sportfysiologie van het paard. Wat het verschil is tussen kracht -en duurtraining voor een paard en hoe je een training zou moeten indelen.
Dat je jezelf moet afvragen of je wel traint wat je wil trainen. Ook ging zij in op de verschillen tussen Friezen en andere warmbloed-paardenrassen.
Dat het belangrijk is om met een jonge Fries de training rustig op te bouwen, aangezien zij niet snel zullen laten merken dat de spieren verzuren.

Na de lezing verzorgde het Swarte Paert een heerlijke lunch. Toen deze was genuttigd, verplaatste de clinic zich naar de binnenbaan voor het praktijkgedeelte. Grand prix ruiter -en jurylid Hergen van Hall gaf les aan drie combinaties.
Hergen runt in het dagelijks leven samen met zijn partner Klaas Jan Feitsma dressuurstal Feitsma en van Hall. Hergen rijdt zowel Friezen als KWPN’ers. Hergen heeft diverse Friese dekhengsten gereden, onder andere Jesse 435 in de Lichte tour en is testruiter bij het verrichtingsonderzoek.
Drie JongKFPS-leden kregen de kans om mee te rijden met de clinic. Zowel de paarden als de amazones en menner droegen een hartslagmeter.
De hartslagen werden geprojecteerd op een scherm in de baan, Carolien gaf toelichting op deze metingen terwijl Hergen instructies aan de combinaties gaf.
Als eerste kwam Martha van de Meulen met haar Z2-startgerechtigde hengst Stal de Merskens Benke (v. Dries) in de baan. De hartslag van Benke gaf duidelijk aan wanneer hij de oefeningen moeilijker vond worden.
De tweede combinatie was Marga de Wolff, zij reed Quality Friesians Joppe een driejarige Fabe-zoon. Joppe was zes weken onder het zadel, ondanks dat hij zich overal braaf langs liet sturen, was er aan zijn hartslag enige spanning te zien. De laatste combinatie die baan mocht betreden was menner Erwin Pruim met de vijfjarige Flore M. (v. Loadewyk), Erwin start Flore in de klasse L mendressuur. In het begin was de spanning duidelijk te zien, later zakte de hartslag en kreeg Erwin tips om Flore meer aan het werk te zetten.

Al met al was het een leuke en leerzame middag voor de JongKFPS’ers.
JongKFPS wil hierbij nogmaals Stoeterij het Swarte Paert bedanken voor de hartelijke ontvangst en Carolien Munsters en Hergen van Hall voor deze interessante clinic.