Leerzame dressuurclinic van Joyce Haaijer een groot succes


Het JongKFPS organiseerde op 23 juni jongstleden een dressuurclinic met Joyce Haaijer. Tien enthousiaste JongKFPS’ers hebben deelgenomen aan de clinic.

Joyce Haaijer heeft al veel jonge paarden opgeleid, zowel KWPN als Friezen. Zij is met haar Fries Tialda begonnen in de klasse B en is nu startgerechtigd in de Grand Prix. Joyce is vijf keer nationaal KFPS-kampioen in Kootwijk (B, M2, Z2, ZZ-licht en Lichte Tour) en Fries KNHS-kampioen ZZ-licht. Naast het trainen van haar paarden, geeft ze ook instructie. Dit doet ze met veel enthousiasme, waardoor ze de passie en kunst van het dressuurrijden goed op haar leerlingen kan overbrengen. Joyce probeert haar leerlingen ruitergevoel mee te geven om een goede basis voor de lange termijn te bereiken. Plezier voor mens en dier en dus een fijne samenwerking tussen ruiter en paard vindt zij belangrijk. Ze heeft een goed oog op het paard en de ruiter. Één van de deelnemers van de clinic: ‘Joyce had na 5 minuten al door waar mijn zwakke punten lagen, in de clinic heeft ze mij hier goed mee geholpen’.

Tijdens de clinics focust Joyce vooral op het losrijden van het paard, hierbij draait het met name om de manier van rijden. Joyce: ‘als ruiter moet je niet te veel willen doen, het paard moet zelf vooruit willen, dan komt hij vanzelf ook los’. Daarnaast moet je voorwaarts denken, dit houdt in dat je aan de achterkant van je paard begint en aan de voorkant eindigt.

De clinic vond plaats in Gersloot op de accommodatie van familie Van Zwol, genaamd Hoeve Paardenkracht. De hoeve beschikt over een ruime binnenbak van 30 bij 60 meter. Deze bak is beschikbaar voor het organiseren van evenementen, vrij rijden en manegelessen. Ook is er een kantine, waar de hele dag koffie, thee en verse appeltaart werd aangeboden. Op het buitenterrein van Hoeve Paardenkracht bevindt zich een grote buitenbak en ruimte waar trailers geparkeerd kunnen worden.