JongKFPS verdiept zich in keuringsklaarmaken bij Stal Albert Lueks


Er komt heel wat bij kijken: het klaarmaken van een Fries paard voor de keuring. Om hierover te leren heeft JongKFPS een interactieve activiteit georganiseerd bij Stal Albert Lueks, welke geheel in het thema stond van keuringsklaarmaken. Dat dit onderwerp menig friezenliefhebber bezighoudt blijkt, er waren maar liefst 43 aanmeldingen.

De avond was opgedeeld in drie delen, waarbij ieder deel gericht was op een belangrijk aspect van het keuringsklaarmaken: trainen, voeren of voorbrengen. De leden werden verdeeld in drie groepen welke om de 45 minuten rouleerden, hierdoor kon er in kleine groepen aandacht worden besteed aan alle drie onderwerpen. Albert Lueks kon de leden alle ins en outs vertellen over de training van een keuringspaard, want wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als een paard voor de keuring moet? Hij liet verschillende trainingstechnieken zien voor het longeren, deze verschillende technieken mochten de leden later ook zelf uitproberen.

Het tweede deel van de avond over voeren werd verzorgd Eise Brinkman van ‘Voermeesters’ en Franny Alblas van ‘De Jonge Diervoeders’ welke een lezing verzorgden over de juiste voeding voor jouw paard, ook betreft je veel traint of juist niet traint. Dit onderwerp wakkerde veel vragen aan.

In de buitenbak stonden voorbrengers, Arie van Wijhe en Korné van het Goor, klaar om te vertellen over het voorbrengen van een paard, het derde onderwerp. Arie en Korné gaven handige tips en legden duidelijk uit hoe je een paard het mooiste kunt opstellen en hoe een onrustig en gespannen paard een ruime stap kan behouden op een ander terrein. Na de uitleg mochten de leden zelf ook ervaren hoe het is om een paard voor te brengen.

In de pauze konden de leden genieten van een prachtige kür op muziek, verzorgd door Lisanne Veenje en Lieke Lueks. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje. Al met al, een zeer leerzame en leuke activiteit.