JongKFPS trip naar Denemarken


De reis begon vrijdag 18 oktober in Hoogkerk, waar we ‘s ochtends om 7 uur met een volle groep van 44 enthousiaste deelnemers vertrokken naar Denemarken.

De eerste excursie was bij Stal Ellemose van familie Jørgensen. We hebben hier mooie fokmerries en nakomelingen gezien, waaronder de moeder van Ulbe 506, Willy ‘fan panhus’. Na de rondleiding op stal, heeft de familie ons heerlijk verwent met Deense worstenbroodjes. Meneer Jorgensen legde ons uit dat dit een traditie snack is voor na het ringrijden in Denemarken. Na de versnapering werden er meerdere merries geshowd in de bak, waaronder; stermerrie Safira Ellemose (Jasper x Anton), stermerrie Winnie Ellemose (Maeije x Tsjerk), de tweejarige Fanny Ellemose (Markus x Jasper) en Cirkeline Ellemose (Haike x Jasper). Ook een aantal van deze merries komen uit dezelfde lijn als Ulbe 506.

Na het stalbezoek bij stal Ellemose stond er voor de leden als verrassing een uitje naar dressuurstal Blue Horse op de planning! We stonden versteld van deze mega grote en mooie locatie. Hier hebben we een uitgebreide en interessante rondleiding gehad, en lekkere sandwiches gegeten. Bij aankomst in het hotel, hebben de meesten nog even gezellig na geborreld.

Zaterdag ging de wekker weer vroeg, op naar Helgstrand Dressage. Helgstrand Dressage is in eigendom van Olympische ruiter Andreas Helgstrand en zijn vrouw. We kregen op deze locatie een mooie rondleiding over het erf en in de stallen waar plek is voor zo’n 250 paarden. Ook mochten we een kijkje nemen bij de stallen van de dekhengsten, waar we KWPN hengstenkeuring Kampioenshengst 2018 ‘Kremlin MD’ tegen kwamen.

In de middag stond het bezoek bij Stutteri Hyllested Ostergaard van familie Oosterhof op de planning, de fokkers van Yme 507. Bij aankomst stond er een top verzorgde Deense lunch voor ons klaar, tijdens de lunch vertelde Hessel Jan ons het verhaal van hun succesvolle fokkerij en boerderij. Na de lunch werden er een paar paarden los gepresenteerd in de bak, waaronder de prachtige model merrie Hadewich Hyllested Ostergaard (de moeder van Yme 507), stermerrie Anke Hyllested Ostergaard (Thorben x Bente), CK enterkampioen 2019 Gerbrecht van de Marne (Jehannes x Norbert) en model merrie Odilia fan ‘e Suurdreed (Wierd x Oltman). Daarna kregen we een rondleiding over de boerderij waar ongeveer 1320 melkvee staat, 14 miljoen liter melk per jaar wordt gemolken en waar ze in eigendom zijn van ongeveer 720 hectare land. Het was een erg leerzame middag bij familie Oosterhof. Bij aankomst van de knusse hostel, hebben we pizza’s laten bezorgen en dit gezellig met z’n allen opgegeten.

Zondagochtend stond de terugweg naar Nederland op het programma, als afsluiting hebben we nog een stalbezoek bij Zuchstall van den Meyerhöven in Duitsland gehad. Bij aankomst had familie Bothmer een heerlijk verzorgd buffet voor ons klaarstaan. Na het buffet kregen we een rondleiding en mochten we kennismaken met zijn fokmerries en fokproducten. Na deze excursie zijn we verder gereden naar Nederland, waar deze gezellige en leerzame reis tot einde kwam. We willen de stallen en het Dansk Frieser Forbund heel erg bedanken voor hun gastvrijheid, we kijken namens het JongKFPS terug op een geslaagd weekend!