JongKFPS op bezoek bij Stal de Meikade en Stal Bellefleur


Op 18 mei hebben de leden van JongKFPS een bezoek gebracht aan Stal de Meikade en Stal Bellefleur, beide gelegen in Gelderland. De excursie begon bij Stal de Meikade, waar het ontvangst meer dan bijzonder was…

Een bijzonder ontvangst

Bij aankomst in Lunteren was er weinig tijd voor een kop koffie. Alle Jong- KFPS’ers haastten zich meteen naar de kraamstal voor de geboorte van een mooi Fries merrieveulen van Jehannes 484 x Pier 448 uit de bruine draagmerrie Boheme. Nog geen seconde later lag het veulen al naast de moeder, die erg blij was met haar veulen. ‘De biologische moeder Lieke van de Wijzend, een stermerrie van Pier 448 is door een heupblessure niet in staat om zelf te bevallen, vandaar dat we al een aantal jaar kiezen voor embryo transplantatie’ vertelde Willem Lokhorst van Stal van de Meikade.

Stal van de Meikade

Na de geboorte van het veulen gaf Willem Lokhorst samen met Gerarda van Harten een introductie over zijn stal. Stal van de Meikade is opgericht in 2015, voor die tijd had Willem zelf al een paar Friese paarden, maar sinds die tijd is het uitgebreid. Inmiddels fokken ze zo’n 10 tot 15 veulens per jaar, met succes. Afgelopen jaar is Wullem van de Meikade goedgekeurd tijdens het Centraal Onderzoek en hij staat nu bekend als Willem 508. Naast het fokken wordt er ook geïnvesteerd in veulens, met oog op de toekomst en uitbreiding van de merrielijnen. Dat het fokken Willem goed afgaat is niet totaal onverwacht, hij is al vroeg begonnen met het fokken van pony’s, schapen en koeien, wat hij nog steeds doet.

Tjanneke L.

De rondleiding vervolgde naar het andere deel van de kraamstal. Hier konden de JongKFPS’ers kennis maken met Tjanneke L., de moeder van Willem 508. Ook liep de stermerrie Elisabeth (Sape 381) er rond met een merrieveulen van Tiede 501. Vervolgens lieten Willem en Gerarda de merries met veulens in de wei, wat een prachtig gezicht opleverde.

Silke van de Breesteeg

Als slot bij Stal van de Meikade kregen de leden een aantal merries met talentvolle veulens van onder andere de hengsten Tiede 501 en Menne 496 aan de hand te zien. ‘Een aantal van deze veulens gaan mee naar de keuringen’ vertelde Willem. Daarna liet Gerarda de kroonmerrie Valerie van de Meikade (Norbert 444) zien onder het zadel, die behoorlijk goed kan tuigen. Kroonmerrie Silke van de Breesteeg (Wimer 461) kwam ook aan de hand langs. Willem vertelde dat ze haar hebben gekocht als eerste premie veulen, ze was kampioen van de fokdag in Ambtdelden. ‘Ik hoop dat ze volgend jaar de eerste modelmerrie van Wimer 461 word, ze heeft veel souplesse en loopt altijd’ zei Willem tijdens het showen van Silke.

Richting Oosterhout

Na afscheid te hebben genomen van Willem en Gerarda, gingen de JongKFPS’ers op weg naar Stal Bellefleur in Oosterhout. Aangekomen bij Stal Bellefleur in Oosterhout, werden de leden verwelkomt met broodjes en fris drinken. Dit was niet overbodig, want het werd aardig warm in de middag met veel zon.

Stal Bellefleur

Bij aankomst maakten de JongKFPS-leden kennis met Jonge Fokker van 2018 Stan Derksen, zijn vader Gerton Derksen en zijn opa Wim Derksen. Met zijn drieën runnen ze Stal Bellefleur. Vader van Stan vertelde dat ze 26 jaar geleden zijn begonnen met de fokkerij van Friese paarden. Het succes van de fokkerij startte met de aankoop van Stermerrie Antsje van de Hamelspoen (Ids 300 x Tjimme 275), welke zes fokproducten ter wereld heeft gebracht voor Stal Bellefleur. Het hoogtepunt van de fokkerij werd vorig jaar bereikt, toen hun eigen gefokte hengst Milan fan Stal Bellefleur (Norbert 444 x Beart 411) werd goedgekeurd. Deze hengst is nu bekend onder de naam Matthys 504 en staat ter dekking bij Gebr. Van Manen, die samen met Stan Derksen eigenaar zijn van de hengst. Heden heeft de familie Derksen 6 fokmerries en 4 veulens, waarvan ze aantal thuis hebben staan. Hier konden de JongKFPS-leden kennis mee maken.

Wylster H.

De eerste merrie die de leden tegenkwamen in stal was Wylster H. (Beart 411 x Krist 358), de moeder van Matthys 504. Alle leden waren onder de indruk van de mooie merrie. Wylster heeft dit jaar een veulen gekregen van Markus 491, Kenzo fan Stal Bellefleur.

Ditske II D.

Familie Derksen liet een paar paarden zien in de paddock, waaronder Stermerrie Ditske II D. van Maurits 437. Deze imposante grote merrie liet een ruime beweging zien. Dat ze deze eigenschappen goed kan overbrengen op haar nakomelingen blijkt, ze is de moeder van kroonmerrie Tjitske fan Stal Bellefleur (Beart 411) en Annabel fan Stal Bellefleur (Beart 411), welke vorige jaar een eerste premie behaalde tijdens de fokdag in Blauwhuis.

Samenwerking met Gebr. Van Manen

Niet alle fokmerries van familie Derksen staan in Oosterhout, ze brengen hun merries vaak naar Gebr. Van Manen om ze drachtig te laten worden, op het moment hebben ze daar twee merries staan. Ook het beleren en keuringsklaarmaken van hun paarden wordt bij de Gebr. Van Manen gedaan. Dit is niet ongewoon, zoon Stan Derksen is er vaak te vinden om paarden te trainen en ook helpt hij bij het voorbrengen tijdens keuringen.

Tijdens het einde van het bezoek was er nog tijd om even na te praten met de familie Derksen. Hierbij komt ook het winnen van de prijs Jonge Fokker van 2018 door Stan en de goedkeuring van Matthys 504 ter sprake. ‘Blijf in je standpunten geloven, niet zomaar opgeven’ is de tip van Stan Derksen aan de JongKFPS’ers.

JongKFPS is een vereniging voor liefhebbers van het Friese paard en organiseert regelmatig activiteiten op het gebied van sport en fokkerij. Kijk voor meer informatie op www.jongkfps.nl