JongKFPS op bezoek bij dekstation en manege De Nieuwe Heuvel


JongKFPS organiseerde zaterdag 19 mei een excursie naar dekstation en manege De Nieuwe Heuvel te Lunteren. Een groep van ruim 20 enthousiaste JongKFPS’ers heeft deelgenomen aan de excursie. De Nieuwe Heuvel is de thuisbasis voor een aantal Friese dekhengsten. Naast de dekhengsten staan er ook een tal van andere paarden, waaronder manegepaarden, fokmerries, jonge merries voor het keuringsklaarmaken en beleren en jonge hengsten die voor de sport worden opgeleid.

Introductie
De excursie begon met een uitgebreide lunch op het complex van De Nieuwe Heuvel. Na de lunch werden de leden van JongKFPS verwelkomd door gastheer Frans Voskuilen. Frans gaf een korte introductie over het bedrijf dat in eigendom is van de families van Jan Folmer en Femke Dijkstra. De Nieuwe Heuvel is een EU-gecertificeerd dekstation, hierdoor kan De Nieuwe Heuvel sperma van dekhengsten exporteren. Het bedrijf exporteert sperma wereldwijd. Naast het dekstation, heeft het bedrijf ook een manege en biedt het onderdak aan rijvereniging ‘De Nieuwe Heuvel’.

Accommodatie
De luxe accommodatie van De Nieuwe Heuvel biedt ruimte voor veel verschillende soorten activiteiten op het gebied van paardensport. Het bedrijf beschikt over een ruime binnenbak, waarin manegelessen worden gegeven en paarden kunnen worden getraind. Naast de binnenbak bevindt zich het onderkomen van de manegepaarden en -pony’s. Het buitenterrein bestaat uit 2 grote rijbanen, een aantal paddocks en longeercirkels en er is ruimte beschikbaar voor het organiseren van evenementen. Verder bestaat de accommodatie uit stallen voor onder andere fokmerries, jonge paarden, trainings- en handelspaarden en een apart EU-gecertificeerd stallencomplex voor de dekhengsten.

Manege
De rondleiding op De Nieuwe Heuvel begon bij de stallen van de manegepaarden en -pony’s. De Nieuwe Heuvel beschikt over 27 brave paarden en pony’s in verschillende soorten en maten. Tussen deze paarden staat ook de hengstenmoeder Fetske, moeder van dekhengst Wolfert 467 Sport. Fetske wordt af en toe ingezet voor de manegelessen.

De Friese dekhengst Uldrik 457 Sport

Dekstation
Aangekomen bij het stallencomplex van de hengsten, werden de JongKFPS’er eerst voorgesteld aan hengst Uldrik 457. Uldrik liet een zeer imposante draf zien en de JongKFPS’ers waren onder de indruk van deze rastypische hengst. Na Uldrik werd de jonge hengst Tiede 501 getoond. Ook Tiede, de eerste goedgekeurde zoon van Alwin 469, maakte veel indruk bij de JongKFPS’ers, hij liet een prachtige draf zien. Als laatste werd Hette 481 getoond, deze sportieve hengst liet zich goed zien. De leden van JongKFPS mochten ook even rondkijken op de binnenplaats van het stallencomplex voor de dekhengsten. De muren van de binnenplaats bestaan uit glaswanden waardoor er een goed zicht is op de stallen van de hengsten

De Nieuwe Heuvel biedt 26 verschillende dekhengsten ter dekking aan, waarvan het merendeel tot het Friese ras behoort. Naast Uldrik, Tiede en Hette, is De Nieuwe Heuvel ook thuisbasis voor andere bekende Friese hengsten, als Alwin 469, Epke 474, Omer 493, Sipke 450, Gerben 479, Tjebbe 500, Jouwe 485 en Take 455. Er staat één aangewezen KWPN-dekhengst op stal: Kojack (Arlando x Uphill). Vader Arlando kennen we natuurlijk van het Olympisch Dressuur Team in Rio de Janeiro met Diederik van Silfhout in het zadel.

Frans vertelde dat de keuze van een dekhengst voor een merrie cruciaal is en afhangt van het gebruikersdoel van het gefokte paard. Klanten van de Nieuwe Heuvel worden op basis hiervan geadviseerd in de keuze van hun hengst. Er wordt gekeken naar inteelt, verwantschap, karakter, sportambities en betrouwbaarheid. Maar de wensen van de merriehouder zijn uiteraard doorslaggevend in elk advies.