JongKFPS op bezoek bij de Egberdina Hoeve


Zaterdag 31 oktober was een enthousiaste groep van 25 JongKFPS’ers te gast bij de Egberdina Hoeve te Nijeveen. De Egberdina Hoeve is de stal van Jan en Susan Bouwman, waar zij de paarden in diverse disciplines trainen, ook is het de thuisbasis van dekhengst Tjaarda 483. Daarnaast worden er jaarlijks meerdere veulens gefokt. De middag stond in het teken van het combineren van de dressuur –en tuigsport en hoe jonge paarden daarin op te leiden. Tijdens het de middag was er volop ruimte voor het stellen van vragen en hier maakte de JongKFPS’ers dankbaar gebruik van.

Na een hartelijke ontvangst begon het programma. Als eerste had Susan een 4-jarige sterhengst Egberdina’s Lodewijk (Maurus x Sytse) ingespannen. Met deze jonge hengst liet zij de JongKFPS’ers zien hoe ze met de training voor de wagen en richting de tuigsport begint. Een paard moet onder verschillende omstandigheden leren luisteren, daarom krijgen de jonge paarden schriktraining om zich goed voor te bereiden op het geluid en de drukte op de concoursen. Het behoud van de paarden is ook zeer belangrijk, Susan liet zien dat zij heel bewust van bocht naar bocht rijdt en het paard iets terug neemt in de hoek, om zo aantikken te voorkomen. Na de aanspanning kwam de fraaie Marieke van de Egberdina Hoeve(Norbert x Jasper) los in de baan. Deze 3-jarige merrie liet zien welke bewegingen Jan en Susan graag zien bij een toekomstig sportpaard.

Toen was het de beurt aan Egberdina’s Arwyn (Doaitsen x Ulbert), deze nu 7-jarige ruin is zeker geen onbekende in de tuigsport. Een van de successen in 2015 was het winnen van de Provinsje Fryslan-prijs. Susan stelde Arwyn aangespannen voor en liet zien hoe zij met een verder opgeleid paard traint. Afwisseling in de training is daarbij erg belangrijk. In het tuigseizoen worden de paarden afwisselend onder het zadel en voor de wagen getraind, ook trainen ze de paarden aan de longe in het water.

Daarna verzamelde de groep zich aan de weg waar Jan Tjaarda 483 (Time x Lolke) voorbracht met de fiets. Na vele overwinningen in de tuigsport brengt Susan Tjaarda op het moment uit in de klasse ZZ-Zwaar dressuur. Tjaarda voorheen bekend als Tjardo V. is in 2014 goedgekeurd als dekhengst op basis van zijn sportresultaten.

Het laatste paard werd door Susan onder het zadel gereden. De 11-jarige sterhengst Minne van de Egberdina Hoeve (Beart x Fêde) wordt door Susan op Inter I niveau uitgebracht in de dressuur en in de Limietklasse in het tuig. Een leuk detail is dat door toeval het tuigtalent van Minne werd ontdekt. De Egberdina Hoeve zou een shownummer verzorgen en een van de paarden kon onverhoopt niet deelnemen, toen werd dressuurpaard Minne ingespannen en dat deed hij niet onverdienstelijk. Susan geeft aan alle paarden die in beide disciplines worden uitgebracht zeer veel lol beleven aan het tuigen, dit merkt zij ook in de dressuur. Zodra ze de diagonaal op rijdt en de paarden wordt gevraagd in uitgestrekte draf te vertrekken, oortjes naar voren en gaan!

Na een rondleiding over het terrein was het tijd voor een afsluitend drankje, waar er nog even in de kantine gezellig kon worden nagepraat.
JongKFPS kijkt terug op een leerzame en geslaagde middag en wil nogmaals Jan en Susan en het team van de Egberdina Hoeve bedanken voor hun gastvrijheid.