JongKFPS blikt terug op een toch succesvol en leerzaam 2020


Wat hebben we een bewogen jaar achter de rug, met een spetterend begin. Namelijk op 4 december 2009 werd het JongKFPS opgericht en dus in december 2019 bestond JongKFPS 10 jaar! Dit was reden voor een groot feest; Op zaterdagavond 22 februari werd er een show – en feestavond georganiseerd bij Stal Jede te Vledder. Diverse acts mochten hun opwachting maken en ook werden er enkele KPFS-dekhengsten gepresenteerd. Met ruim 250 aanwezigen konden we terugblikken op een geslaagd jubileumfeest. Ook vond er tijdens dit jubileum een bestuurswissel plaats; Voorzitter Sietske Oosterbaan en Penningmeester Amarins de Vries treedden op deze avond af. Vanaf dat moment mocht Sietske Veenje haar Voorzitter noemen, Marit Kroon heeft de taak penningmeester op haar genomen en al inzittend bestuurslid Rinske Engelsma blijft zich richten op Marketing & PR. Drie nieuwe bestuursleden maakten hun entrée; Hylkje Terpstra (secretaris), Dianne Postma (algemeen bestuurslid) en Marije Steensma (Marketing & PR).

Het nieuwe bestuur begon erg enthousiast en had al een reeks diverse activiteiten voor het jaar 2020 in de planning staan; Lineair scoren van het Friese paard door Ester Reen, een excursie naar de Koninklijke stallen en een ‘rondje de Fryske Wâlden’, waar zowel Stal Liano, Stal Fam. Bosma en Horses2Fly zouden worden bezocht. Helaas gooide het Coronavirus roet in deze geplande activiteiten.

Toch hebben wij dit jaar 2 dressuurclinics kunnen organiseren; Op 18 januari vond de dressuurclinic van Heleen de Haas plaats bij haar eigen dressuurstal in Buitenpost. Op 25 oktober hebben wij een dressuurclinic van Amber den Heyer kunnen organiseren bij Manege De Vier Hoeven te Leusden. Beide clinics leidden tot enthousiaste deelnemers die voldaan en met genoeg huiswerk huiswaarts gingen.

Door de Corona-maatregen was het een onzeker jaar voor fysieke activiteiten en daardoor heeft JongKFPS zich dit jaar voornamelijk gericht op een nieuw soort activiteit: Webinars. En wat was dit een groot succes! Sabien Zwaga mocht het spits van de Webinars afbijten door een 2-delige online mini-cursus beoordelen van het Friese paard te presenteren. Met meer dan 100 aanmeldingen voor deze Webinar, was dit een groot succes. Meerdere Webinars met diverse onderwerpen volgden; CPL, Vruchtbaarheid, Fysiotherapie en Gebitsverzorging. Er werden niet alleen online Webinars gepresenteerd, ook vond er tijdens de zogeheten ‘lockdown periode’ een online JongKFPS Tuigcompetitie plaats. JongKFPS-leden konden zowel een aangespannen als onder het zadel tuigfilmpje insturen die werd beoordeeld door Udo de Haan. Daarnaast hebben we een maandelijkse vlog van JongKFPS-leden, genaamd ‘Een kijkje in de stal bij…’ en er werd een veulencatalogus van JongKFPS fokkers gemaakt.

Al met al, kan het bestuur samen met haar leden terugblikken op een toch succesvol en leerzaam 2020. Wij hopen dat we de afgelaste fysieke activiteiten in de toekomst toch nog kunnen organiseren. Door het succes van de Webinars, staan ook voor 2021 diverse Webinars in de planning. Daarnaast door het groeiend aantal leden, kunnen wij meer activiteiten aanbieden en ook meer verspreid door het land als alle maatregelen dit toelaten. Voor nu wensen wij jullie allen een gelukkig, gezond en succesvol 2021!

Namens het JongKPFS bestuur