Fokkersbezoek Demro Stables


Voor de leden uit het Zuiden dit keer een thuiswedstrijd, maar voor de leden uit het Noorden een lange rit. Het jaarlijkse fokkersbezoek stond op het programma. JongKFPS bezocht de Demro Stabels te Mierlo. Waar Yvette en Demi van Nuys en John Raaijmakers klaarstonden om het bedrijf te presenteren.

Fokkerij
‘Wij fokken jaarlijks zo’n 25 veulens uit onze merries. Dit jaar zijn er 23 veulens geboren, voornamelijk van de hengsten Epke, Tsjalle, Thorben, Alwin en Bartele.
Wij proberen ieder jaar voor jonge hengsten te gaan, omdat dit gezien de goede moederlijnen interessant is voor de bezichtigingen’.

De Demro Stables heeft een aantal zeer goede fokmerries waaronder 8 model merries en 10 kroon merries. Dit aangevuld met een aantal eerste en tweede premie stermerries met een vol papier. Deze merries werden tijdens de rondleiding getoond.
Zowel in de stallen als in de bak. Allemaal royale merries met veel ras en sterke bewegingen. Bij ieder paard wordt door Yvette een plan gemaakt voor de aankomende jaren, om zo het hoogst haalbare per paard te bereiken.Op sport gebied evenals op keuringen.

Vroege veulens
Een groot aantal van deze merries stond al met een ‘groot’ veulen aan de voet, want de veulens komen bij de Demro Stables meestal vroeg in het jaar.
Daardoor waren de meeste ook alweer geïnsemineerd voor het seizoen van 2015. Tevens stonden er zo’n 10 draagmerries, die vruchten dragen van de eigen model of kroonmerries. Later in de middag werd er door de dierenarts een merrie gespoeld voor een embryo. Helaas was er geen embryo te vinden na het spoelen, dus kon het inbrengen van het embryo bij de draagmoeder niet getoond worden. Een lesje geschiedenis
Na de rondleiding was het tijd voor een heerlijke lunch en stond Andries Zandee alweer klaar om JongKFPS een lesje geschiedenis te geven.
Hij vertelde vol passie over Wessel, Nanno, Romke, allemaal hengsten die op de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht gestald zijn geweest en met Andries in de sport als keuringen gepresenteerd werden.

Zijn jarenlange ervaring in de fokkerij wilde hij graag aan JongKFPS overbrengen middels tips en discussies. Met de mogelijkheden die er nu zijn (zoals de testen voor dwergfactor en waterhoofd) is er nu voor fokkers zoveel meer informatie beschikbaar dan vroeger, hier moet gebruik gemaakt van worden! Aldus Zandee. Hier waren de JongKFPS-ers het mee eens en vervolgens kwam de discussie op gang of deze informatie over alle dekhengsten ook beschikbaar moet komen en wat voor gevolgen dit voor alle partijen zou hebben, maar het belangrijkste, wat is goed voor het ras. Want dat is waar Zandee voorop voor staat…’We moeten zuinig zijn op dit mooie ras en de informatie die er is zorgvuldig gebruiken.’