Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Symposium en ronde tafel gesprek: ontwikkelingen rondom fertiliteit

31 oktober 2019

Als vervolg op de ‘Voor Fokkers, door Fokkers’ avond en het symposium over Fokwaarden organiseert het JongKFPS en de Bond Merriehouders Fries Ras wederom een avond voor U in de reeks van ‘Kennis is Macht’.

Ditmaal staan de ontwikkelingen rondom fertiliteit bij het Friese paard centraal. Welke invloed heeft de sport op voortplanting en vruchtbaarheid? En wat kunnen we doen met voeding. Deze onderwerpen zullen worden behandeld door drs Tineke de Haan, dierenarts bij Equilife, paardenartsen te Bears en voedingsdeskundige Arjen Smits van Pavo.

De activiteit vindt plaats op de historische locatie stoeterij ‘de OORSPRONG’ op 31 oktober.

Hoe gaan we dit doen? Iedereen wordt ingedeeld aan tafels met een leuke mix tussen jongeren en iets ouderen. Eerst worden korte presentaties gehouden door de sprekers, waarna de onderwerpen verder besproken kunnen worden aan de tafels met de tafelvoorzitters, waaronder: Harm Mulder, Hindrik Kuiper, Willem Houterman en John Boot. De sprekers zullen rondlopen om eventuele vragen te beantwoorden. Na de bespreking aan tafel zal er een plenaire terugkoppeling zijn en beantwoording van overige vragen. Als afsluiter wordt er een borrel gehouden in het ‘oude stallen’ gedeelte van stoeterij de OORSPRONG.

Waar:            Stoeterij de OORSPRONG, Huisterheide 7 Sint Nicolaasga
Wanneer:      Donderdag 31 oktober
Hoe laat:       19:30 uur inloop met koffie en thee. Om 20.00 uur starten we.
Kosten:         Gratis voor leden van het JongKFPS en de Merriebond.
Niet-leden 7 euro.

Geef je snel op via jongkfps@kfps.nl

Graag tot ziens op deze unieke locatie!

Bond Merriehouders Fries Ras en JongKFPS

 

Geschiedenis van ‘de OORSPRONG’

                                 van stoeterij naar hotel

In 1884 werd door Jhr Cornelis van Eysinga en Jhr Vegilin van Claerbergen de ’Vereeniging tot veredeling van het Friese paardenras in Doniawerstal’ opgericht. De eerste aankoop was een Friese Stamboek-hengst, genaamd Graaf Adolf 21, voor het kapitale bedrag van f 3.000,00. Deze aankoop werd in 1885 gevolgd met de oprichting van stoeterij ‘de OORSPRONG’’. Doel was het behouden van het met uitsterven bedreigde Friese paardenras. Met de bouw was destijds f 20.653,00 gemoeid. Het ontwerp van het gebouw is van de hand van de bekende Friese architect W.C. de Groot.  Op 18 augustus 1906 verkocht Jhr Vegelin zijn aandeel in de stoeterij aan Jhr Eysinga, zodat met name de naam van de laatst genoemde verbonden is gebleven aan ‘de OORSPRONG’.

Het gebouw kende drie delen. Te weten het voorste gedeelte met daarin de remise voor de sjezen (Friese rijtuigen), de tuigkamer en enige kamers voor de eigenaren, de stallen en het hoofgebouw en enkele vrijstaande schuren. De vorm van de stallen, zoals ze nu nog in ‘de OORSPRONG’ zijn te bezichtigen, is vergelijkbaar met de stallen van paleis Het Loo. Ook de voormalige stalmeesterswoning heeft haar oorspronkelijke uiterlijk behouden en deze staat open voor bezichtiging en gebruik.

In samenwerking met ir Broekema (directeur Landbouwschool Wageningen) werd toen ter tijd een ambitieus fokprogramma  opgezet.  Al in 1980 was het paardenras uitgebreid tot circa 60 stuks.

In de loop der jaren heeft ‘de OORSPRONG’ ruim 300 paarden gehuisvest. Het kwalitatieve hoogtepunt in de fokkerij was de hengst Alva (referent). Bij diens sterven in 1915, de hengst was toen 16 jaar oud, werd in het logboek genoteerd: ’Hiermede is de kroon van de stoeterij gestoten’.

Een belangrijke bron van inkomsten naast handel en dekgelden waren fokmerries en prijzen. In de bloeitijd van stoeterij ‘de OORSPRONG’ van 1884 tot 1905, werd in totaal f 10.950,00 aan prijzen in de wacht gesleept. Bij het overlijden van Jhr Cornelis van Eysinga,in 1930, werd de stoeterij opgeheven.

Na ruim 20 jaar leegstand werd in de 50-er jaren ’de OORSPRONG’ verkocht aan de Hervormde kerk, die het gebouw gebruikte als vormingscentrum. In 1971 werd het gebouw grondig gewijzigd door de sloop van één van de oorspronkelijke vleugels en de bouw van een nieuwe zaal, kantoren en slaapkamers.

De fusie van het vormingscentrum met Vinea Domini te Witmarsum leidde tot verkoop van het gebouw aan de Unie van Baptistengemeenten in 1981 die het gebouw tot 1993 in eigendom had.

Nadat het enkele jaren in eigendom was bij Jhr Tjalling van Eysinga werd het in 1995 overgenomen door de families Brouwer en Schrauwen die er een familiehotel van maakten en het als zodanig succesvol in de markt wisten te zetten. Door de entree naar de voorzijde te verplaatsen, 2 bars te realiseren, een groot terras aan te leggen, de patio met glas te overdekken, alle tweepersoons benedenkamers van een serre te voorzien, een kamer-en-suite met sauna en whirlpool te realiseren en de 33 hotelkamers en de  vier zalen te upgraden is het geschikt gemaakt voor tal van doeleinden.

Door het grandcafé een eigen naam te geven ‘de STOETERIJ’ wordt het samen met haar prima keuken nadrukkelijker in de schijnwerpers gezet. Uiteraard zijn daarbij de originele stallen en de stalmeesterwoning intact gebleven en worden veelvuldig gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Vanaf 1998 zijn zij het complex gaan verpachten waarna ze begin 2015 de exploitatie weer zelf ter hand namen.

1 Mei 2017 is de exploitatie overgedragen aan de Jan-willem en Vanessa Schlösser.

Gegevens

Datum:
31 oktober 2019

Organisator

JongKFPS
E-mail:
jongkfps@kfps.nl